Het begint bij een gezonde basis

Geplaatst op 29-03-2020

Als je even niet kan sporten zoals je gewend bent, is het nog belangrijker om ervan bewust te zijn van wat je eet. Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe je ‘gezond’ moet eten. Niet alleen voor een goede weerstand, maar ook voor je algehele gesteldheid. Dit begint bij een goede basis. Hiervoor zijn door de Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan dat in Nederland adviezen geeft over voeding en gezondheid, richtlijnen voor opgesteld. 

Binnen deze richtlijnen kunnen wij onderscheid maken tussen producten die je dagelijks zou moeten nuttigen, en producten die je wekelijks zou moeten nuttigen.

Wat je dagelijks kan doen

Geadviseerd wordt om dagelijks minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit (2 stuks) te nuttigen. Maar ook volkoren graanproducten en aardappelen. Zuivel en onbewerkt vlees vallen ook in de dagelijkse categorie. Mocht je om welke reden dan ook geen zuivel of vlees nuttigen, dan zijn zuivelvervangers en vleesvervangers een perfecte oplossing. Daarnaast heb je ook vetten nodig, dit kunnen zowel zachte als vloeibare vetten zijn, denk bijvoorbeeld aan bereidingsvetten waarin jij je vlees bakt. Ongezouten noten vallen ook in dit dagelijkse lijstje, hiervan wordt minimaal 15 gram aanbevolen op een dag. En niet te vergeten moet je drinken, minimaal 2 liter op een dag!

Wat je wekelijks kan doen

Niet van alle producten wordt geadviseerd om deze dagelijks in te nemen, deze vallen dus onder de wekelijks geadviseerde voedingsstoffen. Hieronder vallen onder andere peulvruchten en vette vis. Om jouw gezonde basis compleet te maken wordt er geadviseerd om wekelijks naar buiten te gaan, zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D, wat weer zorgt voor gezonde botten, sterkere spieren en een beter uithoudingsvermogen. Je voelt hem al aankomen, wekelijks blijven bewegen en sporten is ook erg belangrijk. Kun je even niet naar de sportschool, pak dan wat vaker de fiets of ga ’s avonds na het eten even een stukje wandelen of zoek een eenvoudige thuis workout op die je in je woonkamer kan uitvoeren!

Nog meer goede keuzes

Als je dacht wat we er al waren, dan heb je het mis. De basis is gelegd, maar wil je er meer uit halen? Wij geven je nog een aantal tips om je op weg te helpen!

 • Kies voor verse groente of diepvriesgroente
 • Kies voor volkorenbrood, volkoren rijst, parelgort, verse gele of zoete aardappelen
 • Kies voor melk, kwark, yoghurt of soja
 • Kies voor onbewerkt vlees en natuurlijke vleesvervangers, zoals ei, peulvruchten of noten
 • Kies voor water, thee of koffie zonder melk en suiker
 • Kies voor verschillende soorten oliën
 • Kies voor verschillende soorten ongezouten noten en zaden
 • Kies voor bonen, kikkererwten, linzen. Vers of uit blik/pot
 • Kies voor vette vis, zoals haring, zalm en makreel

 

Natuurlijk reageert ieder lichaam anders op voeding, en heeft elk zijn eigen behoeften, daarom is het ook belangrijk om daar naar te blijven luisteren. Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Gewichtsconsulent Twente

Deel dit bericht:

De laatste updates & wijzigingen

26 november 2021 Weer worden mensen die willen werken aan hun gezondheid getroffen. De nieuwe maatregelen die zojuist zijn v...

Lees meer

Bring a friend!

Ben jij al lid bij Clubfit Enschede en ken je nog vrienden, famillieleden of buren die ook eens een sportschoolbezoekje willen ...

Lees meer
Meer nieuws
 • Lidmaatschapstest

  Doe de lidmaatschapstest bij Clubfit!

  Ben jij op zoek naar een plek om te starten met fitness, groepslessen en/of personal training? Dan is Clubfit Enschede dé sportschool voor jou! Doe nu de lidmaatschapstest!

  Lees meer
 • Persoonlijk Succesplan

  GRATIS Persoonlijk Succesplan!

  Clubfit Enschede biedt ieder lid een GRATIS Persoonlijk Succesplan aan. Wij gaan je helpen met het stellen van een realistisch en haalbaar doel binnen een haalbaar tijdsbestek.

  Lees meer
 • eGym

  eGym Cirkel: Fit in 30 minuten!

  Op zoek naar een manier om fitter & vitaler te worden? Maar wil je daar niet teveel tijd aan besteden maar ondertussen wel met plezier bewegen? Dan heeft Clubfit in Enschede voor jou de oplossing!

  Lees meer